ISLAM

Imorse va vi på studiebesök i en moské med religions läraren. Måste faktiskt säga att ledaren för den moskén som pratade med oss fick mig att se islam och muslimer med lite andra ögon.

Han tog bland annat upp det här med att många förknippar muslimer och islam med kvinnoförtryck, hedersmord, krig osvosv. Och ja, vi svenskar gör lätt det eftersom media alltid riktar in sig på muslimer när brott begås. De dåliga av dom.

Han berättade att islam i grunden är en religion där männen har rollen som försörjare och kvinnorna har rollen som 'ta hand om hem och barn'. olika muslimer tolkar det på olika sätt, den här mannen tyckte att det var självklart att kvinnan får jobba om hon vill, och mannen får gärna hjälpa till i köket, men om kvinnan jobbar får hon behålla alla pengarna själv eftersom mannen i grunden ska vara den som försörjer. Tillexempel så tror han också på grund historien om att ifall man är snäll mot sin mamma hamnar man i paradiset och är man elak mot henne hamnar man på ett dåligt ställe. Det spelar dock ingen roll hur du beteer dig mot din pappa, du kan hamna i himlen ändå. kvinnor/mammor är alltså väldigt viktiga och tas väl om hand. Kvinnoförtryck har alltså ingen grund i islam, det är människor som tolkar grunden fel.

Han ansåg att muslimer som förtrycker kvinnor, krigar för att döda och begår hedersmord har förvridit grunden för islam och på olika platser har man olika traditioner som gör att allt blir fel. Man tolkar ursprunget fel på många håll. Tillexempel står det inget i koranen om att flickor ska könsstympas men ändå är det tradition i vissa länder, det har alltså ingen grund i islam. Så självklart finns det muslimer som förtrycker kvinnor, begår hedersmord osv. Men de som lever efter och förstår grundreligionen är faktiskt jäkligt bra människor. Det var lite känslan jag fick iallafall.

Han var även väldigt noga i kvinnofrågan med att man aldrig kan tvinga en kvinna till något. Från grunden var kvinnan den man "såg upp till" mest. Han påpekade ofta detta till de muslimer som kommer till moskén, för att de ska veta hur det egentligen ska vara.

Det finns alltså bra och sämre muslimer, precis som det finns bra och sämre kristna. Men mycket av allt dåligt som begås av muslimer har ingen grund i religionen islam. Det är egna tolkningar och handlingar. Det är jätte svårt att skriva om sånt här men jag hoppas ni förstår någorlunda, såhär tolkade jag det.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0